Allmän information

Välkommen till bostadsrättsföreningen Lågängen !

På den här sidan har vi samlat lite av den information som du bör uppmärksamma redan när du flyttar in. Mer detaljerad information finns på olika sidor på hemsidan. Det är viktigt att du tar del av all denna information om dina rättigheter och skyldigheter som medlem i bostadsrättsföreningen.

Har du bott i en egen villa tidigare eller har du bott i en hyreslägenhet, så är det viktigt att förstå att livet i en bostadsrättsförening skiljer sig på ett antal viktiga punkter, från det du varit van vid.

Du har själv ansvar för underhållet av det som finns inne lägenheten. Uppstår det problem som du inte klarar av att lösa på egen hand så är det du själv som måste skaffa den hjälp som behövs. Föreningens styrelse har inte någon jourtjänst. Se även "Ansvarsområde medlem resp. föreningen".
Vi har inte köpt en lägenhet som vi kan göra precis som vi vill med, utan vi har köpt rätten att bo och sköta en viss lägenhet, som ägs av alla föreningsmedlemmar gemensamt. Vi äger lite olika stora andelar beroende på hur många kvadratmeter som respektive lägenhet omfattar. Dessa andelstal fastställdes då föreningen bildades.

Vi betalar en månadsavgift som är proportionell mot detta andelstal (proportionell mot lägenhetsytan).
Det är viktigt att förstå att denna månadsavgift har beslutats av föreningens styrelse; som är vald av medlemmarna. Inte av något anonymt fastighetsbolag.
Föreningens ekonomi, och därmed den nödvändiga månadsavgiftens storlek, beror hur väl vi tillsammans sköter det hela.

Bland föreningens gemensamma utgifter finns bl.a. låneräntor, löpande underhåll av fastigheterna inklusive gemensamma maskiner för uppvärmning, driftkostnader för vatten, el för det gemensamma, sophämtning, snöröjning, gräsklippning mm samt reparationer. En del av månadsavgifterna sparas på bankkonto för framtida större underhållsutgifter.

För att hålla nere månadsavgifterna har vi på ett årsmöte beslutat att vissa arbetsuppgifter för det gemensamma sköter vi själva om i stället för att ha en ”gårdskarl” anställd. (Det hade föreningen tidigare, men det var alltför kostsamt för denna lilla förening.)
De viktigaste områdena som vi sköter gemensamt är:

  • Städning av respektive trappuppgång sköts av de fyra lägenhetsinnehavarna i respektive trappuppgång. Man gör själva upp om ett lämpligt schema.
  • En dag på våren och en dag på hösten utför vi trädgårds- och underhållsarbeten på det gemensamma. Du förväntas delta åtminstone en av dagarna på våren och en av dagarna på hösten, men alla som har möjlighet är välkomna vid alla tillfällena. Arbetsdagen är i regel en förmiddag och avslutas med en gemensam lunch i vår föreningslokal.

Du som bor i markplanet har härutöver ansvar för ett skötselområde vid lägenhetens uteplats. Se vidare Instruktioner.

Andra faktorer som påverkar månadsavgiften dvs. hela föreningens ekonomi är att vi lojalt följer reglerna för sophantering, inte slösar med värme och vatten. Vi tillämpar källsortering i soprummet.

Styrelse

Föreningen har en styrelse med sju personer. Målsättningen är att ha en styrelse med entusiastiska medlemmar som har praktiska erfarenheter av såväl byggnadsfrågor som ekonomi. Styrelsen utför inte bara administrativa uppgifter utan gör i kraft av sina kunskaper en hel del praktiskt arbete för föreningen.

Förvaltningen av föreningens ekonomi inklusive hanteringen av månadsavgifterna sköts av företaget Simpleko AB.

Utöver det praktiska arbetet som nämnts ovan har vi alla medlemmar i föreningen ansvar att delta i föreningsmötena. Du kan framföra formella motioner till årsstämman, men naturligtvis bör du även delta aktivt i mötena med frågor och debatt.

Du är alltid välkommen att lämna synpunkter till styrelsen. Via e-post till styrelsen@lagangen.se 

Styrelsen väljs av medlemmarna. Styrelsen har det övergripande ansvaret för föreningens ekonomi, drift och skötsel. Styrelsen har regelbundna möten där löpande ärenden behandlas samt frågor och förslag ställda av föreningens medlemmar. Styrelsen fastställer också dag för årsmöte.

Om du har frågor eller funderingar kring förening, fastighet eller område kan du kontakta någon i styrelsen. Styrelsens sammansättning finner du i det utdelade dokumentet Kontaktuppgifter

Föreningslokalen

Föreningslokalen får användas av alla som är boende i föreningen. Lokalen är utrustad med stolar och bord för ca 40 personer med tillhörande porslin och bestick. Där finns också piano, ljudanläggning, bordtennisbord samt darttavla. Ett gym med olika träningsredskap som motionscykel, gåband, crosstrainer, multimaskin, träningsbänk med skivstång och vikter. Du kan även boka lokalen för din privata fest. Se kontaktuppgifter. 

Med hänsyn till de boende i området MÅSTE du, framförallt efter kl. 22.00, hålla ljud och rörelser på en icke störande nivå. Det hjälper betydligt att hålla lokalens fönster stängda.

Skyddsrum

Föreningslokalen är konstruerad för att vid krigstillstånd kunna förberedas och vara ett allmänt skyttsrum. Notera att det inte är bara vi medlemmar i bostadsrättsföreningen som kan använda skyddsrummet vid krig. Det är myndigheten MSB som har utfärdat de regler som gäller för dessa allmänna skddsrum. Utrustnning för skyddsrummet finns i det låsta förrådet i föreningslokalen. 

Vår- och höststädning

För att hålla utgifterna nere samt att få en möjlighet att träffas och veta vilka som bor i området, har vi varje vår och höst en dag avsatt för gemensam skötsel av området. Vi plockar löv, rensar ogräs, krattar, vänder jord, tömmer komposter och annat som kan behöva göras. Till skötseldagarna hör också att med hjälp av kunniga medlemmar sköta beslutade snickeri- och målningsarbeten. Information om aktuella dagar går i god tid ut till medlemmarna som förväntas bidra med arbete efter förmåga.

Trädgårdsskötsel

En entreprenör (eller några medlemmar) sköter klippning av gräsytorna. Övrig trädgårdsskötsel som rensa ogräs, klippa träd och häckar sköter vi som vanligast själva. Klippning av häckar, träd och buskar utanför ens eget skötselområdena får endast göras av styrelsen godkänd person. Föreningens medlemmar är i övrigt välkomna att bidra till den vardagliga skötseln av fastigheten efter egen förmåga.

Informationstavla

En tavla i soprummet kan användas för meddelanden inom föreningen. Vill du till exempel byta, sälja eller köpa något, anlita barnvakt eller erbjuda något till övriga medlemmar – sätt upp en lapp här. Tavlan är inte avsedd för allmän reklam.

Här finns också en brevlåda dår du kan lämna ev. uppgifter som sstyrelsen har begärt från medlemmarna. T.ex. anmälan om deltagande i vår- eller hösstädning. 

Flaggstång

På föreningens flaggstång sitter normalt en vimpel. Föreningen har också en flagga. Om du själv vill flagga, t ex fest, bröllop, födelsedag, allmän flaggdag eller annat. Du ombesörjer själv att den blir hissad och nedtagen och vimpeln uppsatt efteråt. Flaggan ska lämnas tillbaka där du tog den, torkad och hopvikt.

Kabel-TV och bredband

Föreingen är ansluten till Tele2 (f.d. Comhem), som förser alla medlemmar med kabel-TV och bredband. Ett grundutbud om ca 16. digitala tv-kanaler ingår samt tjänsten Bredband 100, som ger en nedladdningshastighet om 50 - 100 Mbits per sekund. En router ingår. 

Varje medlem beställer själv bredband respektive eventullt tillägg i tv-kanalutbudet. 

Snöröjning

Vi har en entreprenör som plogar när det har snöat och sandar vid behov.